Joku muukin varmaan muistaa koulujen ja muiden julkisten virastojen toistuvuutensa vuoksi lähes hermojen päälle käyneet harjoituspalohälytykset. Vitsi oli vanha jo viimeistään siinä vaiheessa, kun tammikuussa oli kolmasti seisty pakkasessa palomiehiä tuijottelemassa. Tulipalot olivat kotitalouksissa kasvussa ja uhka haluttiin ottaa vakavasti. Tehokas pelottelu teki sen, että pelontunnetta ei tulipalojen osalta ainakaan minulle päässyt syntymään. Kaikki näytti toimivan mutkattomasti hälytyksen jälkeen. Paniikin turhin särmä saatiin näin hiottua.

Mutta auta armias, kun jos jostain vakavasta asiasta "Ei ole syytä huoleen/paniikkiin." Mediassa hyssyttely on ihmisistä aina vähintäänkin epäilyttävää. Jos asian tiimoilta otetaan jossain valtiossa käyttöön jopa armeijan miesvoimat, niin eikö tässä nyt saisi edes vähän huolestua? Pikkiriikkisen?

Puhun tietysti H5 viruksen korkeapatogeenisesta muodosta N1.

Media, yhteiskunta; Pelotelkaa meitä! Ei turhilla uutisointikikoilla: "Ihminen kuoli. Mutta ei syytä huoleen!" Käyttäkää selkeitä faktoja. En jaksa enää yhtäkään kommenttia siitä, kuinka tuo ja tämä tuttuni lopettaa kotimaisen linnun syönnin. Antakaa meille mahdollisuus pelätä oikeita asioita ja teroittakaa se paniikki pois. Kohta on liian myöhäistä täälläkin, vaikka emme vielä ole tilastojen mukaan lahdanneetkaan kanaa ruokapöydästämme.

Lintuinfluenssan kanssa on koettu sama ilmiö, kuten vaikkapa Thaimaan tsunamin - monella on siihen paljon sanottavaa. Valitettavasti yleisö on yhtä nälkäinen kuulemaan. Vaikka onkin hyvä, että tietoisuus asioista on kasvanut tiedon mukana, niin kriittinen medianlukutaito ei välttämättä ole.

Hyvänä esimerkkinä keskustelu, jonka epäonnekseni satuin kuulemaan raitiovaunussa. Kaksi naista olivat aivan täysin varmoja, että lintuinfluenssa ei saavu Suomeen muuttolintujen mukana, koska jokin kyseenalaiselta kuulostava taho oli niin uutisissa sanonut. "Kipeät linnut eivät halua lentää", taisi olla johtoajatus. Virussairauksien itämisajan kun luulisi nykypäivänä olevan jonkinasteista yleistietoa.

Onko ihmisillä taipumus kadottaa maalaisjärki, jos joku hienolta kuulostavan tittelin omistaja laukoo käsittämättömyyksiä?